از چند سال پیش ، دوربین امنیتی به بخش مهمی از ایمنی و امنیت خانه ها و محل کار تبدیل شده اند؛ اما سخت ترین بخش کار، انتخاب یک دوربین مناسب برای نیازتان است. برند ها و انواع مختلفی از دوربین های امنیتی با فناوری و طراحی متفاوت ، برای استفاده های گوناگون وجود دارد. اصطلاحات فنی نیز، کاملا گیج کننده است. تولیدکنندگان در استفاده از اصطلاحات این صنعت زیاده روی می کنند تا بیشتر در معرض جذب مخاطب و گستردگی محصولات خود قرار بگیرند.
برای کمک به شما در شفاف سازی و انتخاب بهتر ، ما این راهنما را برای آشنایی شما با اکثر دوربین های امنیتی که در مغازه ها قابل خرید است ، به همراه جوانب مثبت و منفی محصول ، برایتان آماده کرده ایم. احتمالا این کامل ترین راهنمایی است که تا به حال در این حوزه دیده اید؛ پس بیایید شروع کنیم.
فهرست مطالب
دوربین های امنیتی یا دوربین های مداربسته ؛ آیا هردو یکی هستند؟
دوربین امنیتی و دوربین مداربسته ، هردو عموما اصطلاحاتی صنعتی هستند و اغلب این دو اصلاح ، جای یکدیگر به کار می روند . اما در این مقاله ، تفاوت این دو را با هم بررسی می کنیم. دوربین های امنیتی برای تشخیص و ضبط فعالیت های افراد برای جلوگیری از وقوع جرم است. یک دوربین نظارتی اغلب این طور نیست و با هدف نظارت بر یک ناحیه به کارگرفته می شود.
یک دوربین امنیتی که معمولا دارای ویژگی های تشخیص حرکت است ، می تواند به محض تشخیص صحنه های غیرمعمول ، به شما اطلاع دهد. اگر کاربر صحنه را به عنوان یک جرم تایید کند ، می تواند اقدامات فوری را برای جلوگیری یا متوقف کردن مجرم انجام دهد.
دوربین های مداربسته فقط برای ضبط هستند ؛ تصاویر نظارت برای حل جرم پس از وقوع آن است؛ اگر در مورد حوادث نیاز به پاسخ فوری دارید ، باید پرسنلی استخدام کنید تا در به صورت زنده ، پخش مستقیم دوربین ها را زیر نظر داشته باشند.
در واقع ، یک دوربین می تواند هم دوربین امنیتی باشد یا یک دوربین مداربسته. این به چگونگی استفاده ی شما بستگی دارد .
انواع دوربین های امنیتی بر اساس مکان استفاده
اولین چیزی که بیشتر مردم نیاز به تصمیم گیری در مورد آن دارند ، مکان نصب دوربین است ؛ داخل یا خارج خانه.
دوربین های فضای باز ( Outdoor )
محفظه ی دوربین های بیرونی ، برای مقاومت در برابر عناصری مانند باران و برف ، ضد آب است ؛ درجه ی مقاومت در برابر شرایط آب و هوایی با درجه بندی IP ، نشان داده می شود. یک امتیاز خوب برای یک دوربین ، از IP65 تا IP67 است ؛ در برخی مناطق ، دما می تواند ۲۰- درجه سانتیگراد یا بالای ۶۰ درجه ی سانتیگراد باشد؛ از این رو، یک دوربین در فضای باز باید بتواند در تغییرات دمایی شدید کار کند.
دوربین های فضای باز ممکن است دستکاری شوند ؛ بنابراین از مواد قوی تر مانند آلومینیوم ساخته شده و به روشی ایمن تر نصب می شوند ؛ طراحی با دوام دوربین های بیرونی ، آن ها را سنگین تر و گران تر از دوربین داخلی می کند. دوربین های فضای باز دارای محدوده دینامیکی وسیع تر و یا حتی دامنه ی دینامیکی بالایی هستند تا بتوانند خود را با شرایط تغییریافته ی نور تنظیم کنند. این ویژگی می تواند از قرارگرفتن در معرض کمبود نور در مناطق سایه دار یا قرارگرفتن در معرض نور زیاد خورشید ، جلوگیری کند.
از آن جایی که دوربین هایی که در فضای باز استفاده می شوند بیشتر به منظور پیشگیری از جرم نصب می شوند ، آژیر داخلی لازم دارند ؛ برخی از آن ها دارای چراغ های محرک حرکتی هستند که می توانند سارقین را در طول شب ، بازدارند.
دوربین فضای بسته ( Indoor )
دوربین های داخلی ( فضای بسته ) کوچک تر، سبک تر و قابل قراردادن در هر مکانی از خانه تان که دوست دارید هستند؛ ظرافت بیشتری در طراحی دارند و به هنگام نصب دراتاق ، کمتر در معرض دید اند. از نظر ویژگی استحکام در طراحی ، بیشتر دوربین های داخلی و دوربین های بیرونی ، با یکدیگر مشابه هستند ؛ برای نظارت بر حیاط خانه ، از یک دوربین داخلی که از پنجره روبه بیرون است ، استفاده می شود ؛ همچنین در فضای داخلی می توان از دوربین های فضای باز نیز استفاده کرد.
انواع دوربین های امنیتی بر اساس انتقال داده
دوربین مداربسته ( آنالوگ )
دوربین های مداربسته که به عنوان دوربین های آنالوگ نیز شناخته می شوند ، فیلم را از فرمت سیگنال آنالوگ به واسطه ی کابل های نوع coax ( کواکسیال ) به DVR ( ضبط کننده ی ویدیویی دیجیتال ) ، ارسال می کنند. DVR ، فیلم را از طریق تبدیل سیگنال های آنالوگ به سیگنال دیجیتال ذخیره می کند.
دوربین IP
یک دوربین IP ، دو کار انجام می دهد: هم فیلم خام را ذخیره می کند و هم در دوربین آن را تبدیل به فایل های دیجیتالی می کند.
این دوربین ها ، مانند یک دوربین مستقل با یک آدرس IP جدا کار می کنند ؛ قسمت ذخیره ی دستگاه برای دوربین های IP ، دستگاه NVR ( ضبط کننده ویدیو شبکه ای ) است. این دوربین ها همچنین فیلم را در DVR یا داخل کارت MicroSD ذخیره می کنند.
حالا بیایید مزایا و معایب این دو نوع دوربیبن امنیتی ذکر شده را ببینیم :
دوربیین های IP ، دید شفاف تری دارند؛ به طورکل دوربین های IP ، قدرت تفکیک و وضوح بالاتری نسبت به دوربین های مداربسته CCTV ) ) دارند ؛ اگرچه ، آن چه درباره ی این دوربین ها گفته می شود که قدرت تفکیک آن محدود به ۷۲۰p است ، صحیح نیست . برخی دوربین های نوع CCTV ، می توانند یک فیلم را با کیفیت ۴K ضبط کنند.
اندازه ی قاب CCTV کم تر از IP است؛ اگر در مقابل دوربین مداربسته ( CCTV ) زیاد حرکت کنیم، ویدیو ممکن است نا واضح و تار شود ؛ با بزرگنمایی دیجیتال در دوربین IP ، جزییات بیشتری از شیء یا شخص به دست می آید؛ شما این کار را نمی توانید با دوربین مداربسته آنالوگ انجام دهید ؛ علاوه بر این ، دوربین های IP یک FOV ( حوزه ی دید ) بزرگتری از دوربین مداربسته ارایه می دهد ؛ این بدین معناست که برای نظارت بر یک منطقه ی خاص به دوربین های کم تری نیاز است ؛ این یعنی صرفه جویی در بودجه ی کلی.
هردو ارزان هستند
یک دوربین مداربسته قیمت کم تری نسبت به دوربین IP دارد ؛ اگرچه تفاوت قیمت بین آن ها کم است ، شما می توانید دو نوع دوربین امنیتی را با قیمتی کم تر از ۵۰۰ هزار تومان پیدا کنید.
دوربین های IP هوشمند تر هستند
به دلیل این که دوربین های IP سیگنال های دیجیتال را انتقال می دهند، آن ها قادر به تجزیه و تحلیل فیلم مانند تشخیص حرکت یا تشخیص هوش مصنوعی تصویر هستند ؛ با اتصال به Wi-Fi و بستر اینترنت ، می توان آن ها را به راحتی با سایر دستگاه های خانه ی هوشمند برای کنترل بیشتر ادغام کرد؛ در سال های اخیر، دوربین های IP ، برای استفاده آسان و بهینه سازی توان ذخیره سازی ، کوچک تر شده اند. معمولا شما این ویژگی ها ی هوشمند را نمی توانید در دوربین مداربسته پیدا کنید. دوربین های تخصصی مانند دوربین پلاک خوان نیز از نوع دوربین های IP هستند.
تاخیر دوربین مداربسته کم تر است
با فشرده سازی و رمزگشایی فیلم ، دوربین های مداربسته تقریبا هیچ تاخیری در انتقال داده ندارند ؛ تاخیر در انتقال فیلم ، یک موضوع رایج در دوربین های IP است ؛ تاخیر تصویری مسئله ی رایجی در دوربین های IP است که با اتصال ناپایدار شبکه یا اینترنت می تواند وضعیت بدتری داشته باشد.
دوربین های IP انعطاف پذیری بیشتری دارند
دوربین IP از نظر نصب انعطاف پذیرتر اند ؛ زیرا فقط از یک کابل استفاده می کند ؛ یک دوربین مداربسته برای عملکرد های مختلف به چندین کابل نیاز دارد ؛ اما دوربین های IP می توانند به صورت بی سیم به Wi-Fi متصل شوند یا از طریق کابل اترنت تغذیه شوند.
مقیاس گذاری دوربین IP راحت تر است
یک DVR به تنهایی می تواند به ۳۲ دوربین مداربسته متصل شود ؛ یک NVR می تواند به ۲۵۶دوربین IP متصل شود ؛ خرید دوربین های مداربسته به معنی خریدن بیشترین DVR هاست.
دوربین IP امنیت بیشتری دارد
معمولا فیلم دوربین های IP برای محافظت از حریم خصوصی ، کدگذاری می شوند ؛ اما در دوربین مداربسته آنالوگ ، به دلیل عدم رمزگذاری و احراز هویت ، هکر ها می توانند دوربین مداربسته را راحت تر هک کنند.
با توجه به مقایسه ی بالا ممکن است به نظربرسد که دوربین IP به طور قطعی پشت سر گذاشته اند ؛ اما همیشه این طور نیست ؛ دوربین مداربسته آنالوگ با فناوری کاملا بالغ و قابل اعتماد ، ده ها سال است که در خدمت صنعت است؛ این دوربین ها ، نصب و دستکاری شان آسان است . دوربین های مداربسته آنالوگ ، هنوز هم به طور وسیعی در مشاغل و بخش های دولتی برای نظارت ویدیویی استفاده می شود ؛ دوربین های IP ، بیشتر به خانه ها و مشاغل کوچک وارد شده اند.
انواع دوربین های امنیتی براساس اتصالات
دوربین با سیم ( Wired Camera )
دوربین های با سیم ، به شبکه و منبع تغذیه متصل هستند ؛ اتصال سخت افزاری آن ها اغلب با کابل POE ( تغذیه از طریق اترنت ) است.
بزگترین مزیت یک دوربین با سیم ، اتصال قابل اعتماد و بدون افت سیگنال یا تداخل بی سیم است و شما می توانید دوربین های زیادی را به یک سیستم واحد اضافه کنید.
از آن جا که کابل های زیادی در نصب به کار می رود ، نصب می تواند بسیار مشکل باشد و ممکن است به نصاب حرفه ای نیاز داشته باشد؛ آن ها باید در یک محل دایمی نصب شوند؛ جایی که به منبع تغذیه و روتر نزدیک باشد ؛ اگر شما در مکانی زندگی می کنید که برق به طور مداوم روشن و خاموش می شود ، دوربین های با سیم ، انتخاب خوبی برای شما نیست ؛ قطعی برق به این معناست که دوربین با سیم ، به طور کامل از کار می افتد؛ راه حل این مشکل ، اضافه کردن یک باتری پشتیبان به دوربین است.
دوربین بی سیم ( Wireless Camera )
منبع تغذیه ی دوربین های بی سیم ، به وسیله کابل تغذیه به آن متصل می شود؛ اما این دوربین ها به صورت بی سیم و بدون کابل به Wi-Fi متصل می شوند ؛ به آسانی و با تعداد کابل کم تری نصب می شوند؛ اگرچه وقتی در فضای باز استفاده شود ، آن ها هنوز هم برای هدایت کابل به پریز برق داخلی ، نیاز به حفاری دارند ؛ بنابراین ، این دوربین ها برای خانه های مسکونی مناسب نیستند ؛ از سویی دیگر، مردم از پنل خورشیدی برای تامین انرژی این دوربین ها ، استفاده می کنند.
نقطه ضعف دوربین های بی سیم ، مسایل مربوط به اتصال شبکه است . ممکن است اتصال Wi-Fi قطع شود و تاخیر در انتقال اتفاق بیفتد . علت های بسیاری برای چنین مسایلی وجود دارد؛ دوربین از روتر بسیار دور است؛ دیوار های تقویت شده با بتن ممکن است برخی سیگنال ها را مسدود کند یا با دیگر دستگاه های بی سیم تداخل ایجاد کند. اگر به تعداد زیادی دوربین با یک روتر متصل هستید ، آن ها برای پهنای باند ، با دستگاه های بی سیم دیگر، رقابت می کنند ؛ برای حل مشکل اتصال ، این نوع از دوربین امنیتی برای افزایش دامنه ی Wi-Fi ، دارای آنتن هستند. معمولا ، بسیاری از مردم راهکارPOE را برای اتصال قابل اعتماد، به دوربین های بی سیم ترجیح می دهند.
دوربین بدون سیم (Wire-Free Camera )
بسیاری از مردم فکر می کنند دوربین های نوع Wireless و Wire-Free ، یک چیزهستند؛ در حالی که که این فکر، صحیح نیست. دوربین های Wire-Free ، به هیچ سیمی متصل نمی شوند و با شارژ مجدد باتری ، انرژی خود را تامین می کنند. این دوربین ، انتخاب خوبی برای مستاجرین است ؛ نصب آن بسیار آسان و از نظر مکان نصب بسیار انعطاف پذیر است و نیازی نیست به پریز برق یا روتر نزدیک باشند ؛ علاوه بر پایه های دیواری استاندارد ، برخی دوربین های بدون سیم ، دارای پایه های مغناطیسی هستند که امکان ، اتصال سریع را فراهم می کند ؛ به آسانی زاویه ی دید آن تنظیم می شود ؛ با باتری کار می کند و برای تامین برق نیازی به کابل کشی ندارد.
شارژ مکرر باتری ها ، یکی از مشکلات دوربین های بدون سیم است. اگر در منطقه ی تحت نظارت ، رفت آمد بسیار باشد ، شارژ باتری ها ، بسیارسریع تمام می شود ؛ بیشتر سازندگان دوربین های مجهز به باتری ، عمر باتری شان را شش ماه اعلام می کنند ؛ اما معمولا سه ماه نشده باتری دوربین تمام می شود ؛ حتی گاهی در عرض یک هفته. بعضی از این دوربین ها ، قابلیت جداسازی باتری را دارند ؛ اما در مورد دیگر دوربین ها ، آن ها دارای باتری های سرخود هستند؛ اما نیاز به شارژ مجدد دارند. هم چنین چون این دوربین ها به آسانی نصب می شوند ، به آسانی هم دزدیده می شوند.
یک دوربین بدون سیم برای صرفه جویی در مصرف نیرو ، در حالت خواب می ماند و وقتی که حرکتی را تشخیص دهد ، خودش فعال می شود و معمولا فعال شدن مجدد دوربین ، چند ثانیه ای طول می کشد و این احتمال وجود دارد که در آن چند ثانیه ی محدود ، لحظات مهمی از یک واقعه از دست برود ؛ معمولا دوربین های بدون سیم به همان علت صرفه جویی در مصرف باتری ، قابلیت ضبط مداوم ندارند و حرکت را در دامنه ی کم تری تشخیص می دهند ؛ و در مورد موضوع اتصال به اینترنت ، این دوربین ها همانند دوربین های بی سیم هستند ؛ راحتی بدون سیم بودن دوربین ، ویژگی ها و مزایای خاص دیگری را قربانی می کند.
انواع دوربین های امنیتی بر اساس نوع تشخیص
تشخیص حرکت
تشخیص حرکت ، یکی از مهم ترین ویژگی دوربین های امنیتی است. این دوربین ها با تشخیص حرکت هشدار می دهد و فقط وقتی ضبط می کند که حرکتی را تشخیص دهد. هشدار ها ، فورا شما را از حرکات مشکوک آگاه می کند و شما می توانید به تصویر زنده دوربین دسترسی داشته باشید. ضبط مبتنی بر حرکت ، به طور چشم گیری ، کارایی نظارت و ذخیره سازی را افزایش می دهد.
تشخیص حرکت چگونه عمل می کند ؟
دو متد برای تشخیص حرکت وجود دارد که که ما باید بدانیم ؛ یکی دید رایانه ای است که تفاوت پیکسل را در بین توالی فریم های موجود در فیلم ، ردیابی می کند ؛ دیگری ، حسگر مادون قرمز است که اشعه ی مادون قرمز ساطع شده یا انعکاس یافته از اشیا را تشخیص می دهد.
دوربین امنیتی هوشمند
دید هوش مصنوعی از دید پیشرفته تر رایانه ای بهره می گیرد که اخیرا در دوربین های امنیتی اضافه شده است. برخلاف تشخیص حرکت ، دید هوش مصنوعی به طور فعال ، شکل تمام اشیا موجود در فیلم را برای طبقه بندی شان ، شناسایی می کند که ممکن است تفاوت بین یک شخص ، یک حیوان خانگی و یک خودرو را بگوید و چهره های آشنا را تشخیص دهد ؛ یک دوربین امنیتی هوش مصنوعی می تواند برای فعال کردن زنگ هشدار یا ضبط کردن ، برنامه ریزی شده باشد و وقتی یک شخص را در دوربین تشخیص دهد شروع به ضبط کند.
استفاده از این دوربین ها نه فقط هشدار های کاذب را از بین می برد ، بلکه هوش مصنوعی نظارت را دقیق تر و عملی تر می سازد ؛ و تقریبا تاخیر آن صفر است و اگر از پردازنده ی گرافیکی مناسب استفاده کند ، بسیار قابل اعتماد تر از تشخیص حرکت است.
در سال های اخیر ، بسیاری از دوربین های پیشرفته در حال افزودن ویژگی های تشخیص از طریق هوش مصنوعی هستند تا امنیت را به سطح بالاتری برسانند.
انواع دوربین های امنیتی بر اساس شکل
دوربین های امنیتی مدرن ، دارای اشکال منحصر به فرد مختلفی هستند ؛ چهار دسته زیر، رایج ترین اشکال هستند ؛ انتخاب شکل دوربین ، بستگی به این دارد که شما در کجا و چطور می خواهید از دوربینتان استفاده کنید.
دوربین بولت ( گلوله ای )
این دوربین ها به شکل گلوله ی تفنگ ساخته شده اند. دوربین بولت ، بیشترین نوع رایج دوربین های امنیتی است ؛ شکل دوربین های بولت باعث می شود بازدارندگی بسیار موثری داشته باشند. آن ها معمولا روی دیوار های خارجی یا بالای یک تیر با زاویه دید ثابت نصب می شوند. اگر مجهز به یک پایه دیواری یونیورسال باشند، دوربین به طور دستی می تواند چرخانده شود تا نمای مورد نظر شما را به دست آورد.
دوربین های بولت ، معمولا کوچک تر، ارزان تر و قابلیت نصب آسان تری را نسبت به دیگر اشکال دوربین دارند. آن ها همچنین به آسانی دستکاری می شوند ؛ بنابراین ، نصب دوربین در ارتفاعی که دور از دسترس افراد است ، امری معمول است .
دوربین دام ( گنبدی )
یک دوربین دام ، دارای یک گنبد شیشه ای برای محافظت دوربین از خرابکاری و عوامل دیگر است ؛ آن ها معمولا به طور افقی یا عمودی روی سقف نصب می شوند ؛ در نتیجه ، دوربین های گنبدی ضد خرابکاری هستند ؛ اما نصبشان سخت است ؛ زیرا قطرات باران می تواند لنز ها را تیره کند ؛ بهتر است از آن ها در داخل مکان مورد نظر استفاده شود ؛ نکته منفی دیگر، خطا های مربوط به بازتاب اشتباهی IR است. با گذر زمان ، گرد و غبار یا لکه های جمع شده برروی لنز ، باعث کاهش کیفیت می شود که به نظر می رسد نقطه های کوچکی اطراف تصویر هستند.
دوربین های دام ، کم تر از دوربین های بولت به چشم می خورند ؛ طراحی کم نمایه ی این دوربین ها ، برای مکان هایی مانند بانک و هتل خوب است ؛ جایی که مردم انتظار هیچ گونه نظارتی را ندارند؛ جهت دوربین از زیر گنبد غیر قابل تشخیص است ؛ برای همین برای سارقان ، پنهان شدن از حوزه دید آن دشوار است.
دوربین PTZ
دوربین های PTZ ، دوربین هایی هستند که دارای قابلیت Pan ( جابجایی )، Tilt ( شیب ) و Zoom ( بزرگنمایی ) هستند. این حرکت را می توان از راه دور بر روی نرم افزار کنترل کرد تا زمینه ی دید دوربین را گسترش دهد ؛ ابداع دیگر دوربین PTZ ، ردیابی خودکار است ؛ این فناوری ، تغییر پیکسل در ویدیو کلیپ ها را اندازه گیری می کند و دوربین را به طور خودکار جابجا کرده ، شیب یا بزرگنمایی را تنظیم می کند تا یک شیء در حال حرکت را دنبال کند.
این نوع از دوربین اغلب برای پوشش منطقه های وسیع مورد استفاده قرار می گیرد و جزییات بیشتری را در یک دورنما ضبط می کنند. آن ها معمولا دارای وضوح فوق العاده بالا و دید درشب دور برد هستند ؛ دوربین های PTZ که کاملا حجیم هستند ، می توانند از ایجاد مزاحمت افراد متجاوز در دارایی شما جلوگیری کنند ؛ اگرچه هزینه دوربین PTZ ، بسیار بیشتر از نمونه ی دام و بولت است ؛ اما به لطف گسترش قابلیت FOV ، با داشتن آن ها به تعداد دوربین کم تری برای پوشش یک منطه خاص نیاز دارید.
دوربین تورت ( Turret )
دوربین تورت ، شکل دوربین دام است ؛ اما بدون گنبد شیشه ای ؛ لنز های آن برای تنظیم زاویه ی دید ، می تواند به طور دستی چرخانده شود ؛ برخلاف دوربین های دام ، نبود محفظه ی شیشه باعث می شود دوربین تورت از انعکاس IR و جمع شدن آب خلاص شود؛ این دوربین ها ، مشکلی برای استفاده در فضای باز ندارند و احتمال جذب تار عنکبوت کم تر است .
در مقایسه با دیگر انواع دوربین های امنیتی ، دوربین های تورت از نظر اندازه کوچک تر، کم نفوذ تر و قیمت کمتری دارند. این دوربین ، شبیه ترکیبی حرفه ای از نوع دوربین های بولت و دام است. این نوع دوربین امنیتی ، مجهز به یک EXIR ( IR توسعه یافته ) است که بر خلاف ترکیب سنتی LED های مادون قرمز ، یک شیشه IR تک در کنار لنز است. این فناوری جدید دید در شب ، باعث می شود یک نور پراکنده ، به طور مساوی تری ایجاد شود که یک الگو ی مستطیلی می سازد و این اطمینان را می دهد که نه تنها در مرکز بلکه در لبه های قاب تصویر نیز نور وجود داشته باشد.
نتیجه گیری
امیدواریم تا اینجا با ما همراه بوده باشید و این مطلب برایتان خسته کننده نبوده باشد. ما به بهترین نحو تلاش کردیم تا تمامی انواع دوربین های امنیتی را در این مقاله برایتان پوشش دهیم ؛ طوری که نیازی به خواندن مقاله ای دیگر در باب این موضوع نداشته باشید. امیدواریم این مطلب برای شما در مورد این که کدام نوع دوربین امنیتی برایتان مناسب است ، مفید بوده باشد.