در هنگام خرید دوربین پلاک خوان، معمولا مشتریان تنها به رزولوشن دوربین توجه میکنند و بر این اساس، دوربینهای 2 یا 4 مگاپیکسل و یا حتی بالاتر را انتخاب می کنند چون تصور می کنند بالا بودن رزولوشن، تنها فاکتور مهم و تاثیر گذار در تعیین کیفیت دوربین است.
بسیاری از همکاران حوزه فروش و نصب دوربین پلاک خوان نیز بالاترین رزولوشن دوربین را به مشتریان خود پیشنهاد میکنند فارغ از این که دوربین برای چه کاربردی میخواهد مورد استفاده قرار بگیرد.
ممکن است یک مشتری پس از خرید یک دوربین با رزولوشن بالا تصور کند نظارت کافی بر محوطه خانه یا محل کار خود دارد. حتی ممکن است در شرایط نوری نرمال و در حالتی که خودرو ساکن است پلاک خودرو به وضوح دیده شود اما عیار دوربین پلاک خوان زمانی مشخص میشود که بتواند پلاک خودرویی با سرعت بالا و نیز در شرایط نوری با لوکس پایین را تشخیص دهد.
فهرست مطالب
ما معمولا موارد زیادی مشابه این مورد را می شنویم: سارقی نیمه شب دزدی کرده یا خودرویی که با خودروی پارک شده تصادف کرده و فرار کرده است. معمولا دوربین هایی که در این پروژه ها استفاده شده هم از مشخصات اسمی خوبی برخوردارند. اما چون فاکتورهای مناسب پلاک خوانی را نداشته اند، پلاک ها در تصویر تار دیده می شوند. متاسفانه در چنین شرایطی امکان تشخیص پلاک خودرو وجود ندارد.
معمولا اکثر دوربینها، برای پلاک خوانی در روز مشکلی ندارند؛ مخصوصا اگر خودرو ثابت باشد. البته در مواردی ممکن است بخاطر زاویه نور خورشید، پلاک ها انعکاس نور نامناسبی در دوربین ایجاد کنند که اگر دوربین فاکتورهای مناسب برای چنین شرایطی را نداشته باشد، تصویر خوبی ضبط نمی کند.
اما وقتی خودرو در حال حرکت باشد یا نور محیط کم تر از حالت استاندارد باشد، تصویر ضبط شده ناامید کننده خواهد بود. واقعیت این است که حتی دوربین های دید در شب با بالاترین رزولوشن نیز نمی توانند پلاک خودروهای در حال حرکت در شب را به خوبی ضبط کنند مگر این که فاکتورهای مهم پلاک خوانی را داشته باشند.
بر اساس سال ها تجربه در این حوزه، این راهنما را برای آشنایی با فاکتور های مهم در پلاک خوانی و نحوه تنظیم صحیح دوربین آماده کرده ایم تا دیگر خیالتان از بابت ضبط پلاک خودرو ها در ساعات مختلف شبانه روز راحت باشد.
دوربین پلاک خوان چیست؟
دوربین های پلاک خوان معمولا به عنوان دوربین های تشخیص پلاک یا دوربین های LPR نیز شناخته می شوند. این دوربین ها دارای مشخصات مخصوصی مانند سرعت شاتر و… هستند که به دوربین امکان ثبت ارقام و حروف پلاک خودرو های ثابت یا متحرک را می دهد.
ذکر این نکته مهم است که ثبت پلاک به معنی تبدیل اعداد به فایل متنی نیست. ویژگی این دوربین ها توانایی دیدن پلاک ها با وضوح بالاست. برای ثبت ارقام پلاک به صورت فایل متنی باید از نرم افزار پلاک خوان استفاده شود.
انتخاب دوربین مناسب
مطمئنا اولین و مهم ترین مرحله در هنگام بررسی دوربین های پلاک خوان، انتخاب دوربین مناسب است. دوربین های نظارتی زیادی وجود دارند که ادعا می کنند دارای دقت شگفت انگیزی در ثبت جزئیات هستند. اما وقتی صحبت از دوربین پلاک خوان می شود، این دوربینها انتظارات شما را برآورده نمیکنند. در ادامه به برخی از مشخصات مهم در مورد دوربین های پلاک خوان اشاره می کنیم.
1- تاری حرکتی ( Motion Blur )
آزمایشات نشان داده است که معمولا اکثر دوربین های نظارتی HD نمی توانند پلاک خودروهای در حال حرکت با فاصلهی بیش از 5 متر از دوربین را ثبت کنند. چنین دوربین هایی حتی آنها که وضوح بالایی دارند، برای کاربرد های عمومی نظارتی مثل ضبط فیلم افراد و یا حیوانات تولید شده اند نه ثبت پلاک و تصویر برداری از خودروهای در حال حرکت!
این بدان معناست که نرخ فریم یا سرعت شاتر پایین دوربین منجر به تاری تصویر یا Motion Blur می شود. به عبارت ساده تر سرعت شیء مورد نظر، بیشتر از توانایی دوربین در ضبط اشیاء در حال حرکت است و دوربین نمی تواند جزئیات شیء در حال حرکت را ثبت کند.
وقتی تصویر تار می شود، خواندن کاراکترهای های موجود در تصویر غیرممکن شده و راه حلی برای ارتقای وضوح تصویر وجود ندارد. خرید دوربینی که به شما امکان تنظیم سرعت شاتر برای ثبت پلاک خودرو را می دهد بسیار مهم است و این کار فقط با خرید یک دوربین پلاک خوان واقعی، قابل انجام است.
2- محدودیت های روز و شب
اجازه بدهید به این نکته مهم نیز اشاره کنیم که ممکن است دوربینی که تهیه کرده اید بخاطر نرخ فریم بالایی که ارائه می دهد، در طول روز به خوبی پلاک خودروهای درحال حرکت را ثبت کند، اما ممکن است این دوربین ها در شب توانایی ثبت پلاک را نداشته باشند.
دوربینی با سرعت شاتر ثابت یا اتوماتیک، این قابلیت را ندارد که در هنگام شب وقتی که LED های مادون قرمز یا LED های نورمرئی فعال هستند، پلاک ماشین را ثبت کند. دوربین های نظارتی دید در شب، دارای نور IR (مرئی) بیش از حد هستند که باعث ایجاد انعکاس یا تابش خیره کننده ای در پلاک خودرو می شوند.
یک دوربین پلاک خوان به کاربر این امکان را می دهد تا کنترل سرعت شاتر دوگانه را روی دوربین تنظیم کند. به عنوان مثال ، یک تنظیم برای سرعت شاتر در روز و سرعت شاتر دیگری برای شب تا بتواند تابش خیره کننده نور IR (مرئی) در در طول شب را کنترل کند. برخی دوربینها نیز علاوه بر دو حالت شب و روز ، حالت دیگری برای طلوع و غروب ارائه می کنند تا دوربین بتواند در نور خاصی که در حالت طلوع و غروب به وجود می آید نیز پلاک خوانی را به خوبی انجام دهد.
3- دوربین اختصاصی برای پلاک خوانی
اشتباهی که معمولا در مورد دوربین های پلاک خوان پیش می آید این است که مردم فکر می کنند با یک دوربین می توانند تمام کار های مد نظرشان را انجام دهند یا به اصطلاح با یک تیر چند نشان بزنند. افرادی که در این زمینه تجربه کافی ندارند فکر می کنند از یک دوربین می توان به طور همزمان برای تشخیص پلاک، ثبت جزئیات چهره افراد و نظارت بر فضای پارکینگ استفاده کرد. خیلی خوب می شد اگر این حرف درست بود اما متاسفانه این امکان وجود ندارد.
بر خلاف دوربین های پلاک خوان، دوربین های نظارتی معمولی برای ضبط تصویر مناسب در شرایط نوری مختلف و زاویه باز طراحی شده اند. زاویه باز این دوربین ها باعث می شود که دوربین نتواند جزئیاتی مانند حروف و ارقام پلاک را به خوبی ثبت کند، به همین دلیل معمولا برای شرایطی که هم پلاک خوانی و هم نظارت بر محوطه مد نظر باشد، پیشنهاد می شود که از یک دوربین نظارتی با زاویه باز در کنار یک دوربین پلاک خوان برای ثبت پلاک خودروها استفاده شود.
نصب دوربین در موقعیت مکانی مناسب
1- زاویه دید
موقعیت مکانی نصب دوربین نیز فاکتوری بسیار مهم برای ثبت پلاک خودروها توسط دوربین پلاک خوان است. دوربین باید در حالتی قرار بگیرد که زاویه لنز دوربین با پلاک خودرویی که در حال نزدیک شدن یا دور شدن از دوربین است، حداکثر 30 درجه باشد.
اگر دوربین از جهت افقی یا عمودی زاویه زیادی با خودرو داشته باشد، پلاک خودرو به وضوح ثبت نمی شود و ممکن است برخی ارقام آن ناخوانا باشد. این شرایط در هنگام استفاده از نرم افزار پلاک خوان بیشتر اهمیت پیدا می کند چون اگر تصویر ضبط شده توسط دوربین زاویه خوبی نداشته باشد، از نرم افزار نمی توان انتظار داشت که پلاک خوردو را تشخیص دهد.
بهتر است زاویه دوربین تا حد امکان به گونه ای باشد که تصویر پلاک خودرو به صورت مستقیم ثبت شود. بدین منظور توصیه می شود در شرایطی که امکان نصب دوربین در ارتفاع پایین وجود دارد، دوربین در ارتفاع یک یا دو متری از پلاک خودروها نصب شود تا هم در هنگامی که چراغ خودرو روشن است، انعکاس نور خودرو در دوربین مشکلی برای ثبت تصویر ایجاد نکند و هم این که زاویه عمودی، بیشتر از حد استاندارد نشود. در شرایطی که دوربین باید در ارتفاع یا روی دکل نصب شود نیز باید دوربین توسط دستک در عرض جاده قرار گرفته و تا حد لزوم زوم شود تا پلاک ها را از فاصله ای دورتر و در نتیجه زاویه کمتر ثبت کند.
2- مسافت و ارتفاع
فاصله بین دوربین و مکانی که می خواهید پلاک خودرو را با دوربین ثبت کنید ، نکته مهمی است که باید در هنگام نصب دوربین در نظر گرفته شود. بسته به مدل دوربین، باید دوربین را حداقل در فاصله 5 متری و حداکثر تا فاصله 45 متری از مکان وسایل نقلیه در حال عبور نصب کنید. البته این موضوع بستگی زیادی به نوع لنز دوربین و کاربرد دوربین نیز دارد. لطفا به توضیحات و مشخصات دوربینی که قصد خرید آن را دارید مراجعه کنید تا پیش از نصب دوربین، این موارد را در نظر بگیرید. همچنین می توانید به مقاله راهنمای جامع لنز دوربین های پلاک خوان و نظارتی مراجعه کنید.
فاکتور مهم دیگری که وجود دارد این است که دوربین را نباید در ارتفاع بیش از حد بالا نصب کرد. قراردادن دوربین در ارتفاع بسیار بالا و از بالا نگاه کردن به پلاک خودرو مانند این است که از بالای سرافراد به آن ها نگاه کنید و انتظار داشته باشید که صورتشان را بتوانید ببینید.
اختلاف ارتفاع زیاد، مشکلاتی را ایجاد می کند که باعث می شود ارقام و حروف پلاک، غیرقابل خواندن شوند. وقتی دوربین در مکانی قرار گیرد که مستقیما در جهت پلاک خودرو باشد، خواندن پلاک آسان تر است.
تنظیم دقیق دوربین
هنگامی که دوربین پلاک خوان مناسبی برای کاربرد مورد نظر خود انتخاب و آن را به درستی نصب کردید، به آخرین مرحله که تنظیم دقیق دوربین برای تشخیص پلاک خودرو است، می رسیم.
هنوز هیچگونه الگوریتم جادویی برای تنظیم خودکار پارامترهای پلاک خوانی وجود ندارد که بتواند برای هر شرایطی به بهترین شکل پلاک خودروها را ثبت کند. نصاب دوربین برای حصول اطمینان از ثبت دقیق پلاک خودروهای در حال تردد باید برای تنظیم دقیق دوربین وقت خود را صرف آزمایش و اعمال تنظیمات مختلف کند تا به بهترین نتیجه برسد.
پیشنهاد می شود از یک خودرو با پلاک تمیز و واضح برای تنظیم پارامترهای دوربین استفاده شود. خودرو باید در محل مد نظر برای پلاک خوانی قرار گرفته و نصاب دوربین با تنظیم کردن پارامترهای دوربین بهترین کیفیت پلاک خوانی در آن مکان را پیدا کند.
1- زوم و فوکوس
اولین اصل در تنظیم دقیق دوربین، تنظیم سطح زوم و فوکوس دوربین پلاک خوان است. هدف دوربین پلاک خوان، ثبت جزییات ارقام و حروف پلاک است نه مدل خودروها و اطلاعات نظارتی کلی. اگر به دنبال چنین اطلاعاتی هستید، باید از یک دوربین ثانویه برای ثبت این اطلاعات استفاده کنید.
دوربین پلاک خوان باید به گونه ای تنظیم شود که روی پلاک خودروهای در حال عبور، زوم باشد تا هنگام بازبینی و مکث فیلم در حالت تمام صفحه، پلاک خودرو کاملا قابل مشاهده باشد. هنگام ضبط ویدئو در شب، معمولا تصویر پلاک خودرو نسبت به روز کمی تار می شود، بنابراین باید با زوم دوربین روی پلاک خودرو اطمینان حاصل کنید که تصویری کاملا واضح از پلاک در اختیارتان قرار میگیرد.
2- سرعت شاتر و قدرت LED های IR
دوربین پلاک خوان استاندارد، به کاربر این امکان را می دهد تا سرعت شاتر و قدرت LED های IR (نور مرئی) را متناسب با میزان روشنایی موجود در مکانی که دوربین نصب شده، تعیین کند. همان طور که در زیر نشان داده شده است، ما سرعت شاتر را به گونه ای تنظیم می کنیم که امکان دید مناسب در روز و شب، هنگامی که LED های IR (نور مرئی) روشن می شود، وجود داشته باشد.
سرعت شاتر بسیار پایین ممکن است باعث بازتاب خیره کننده ای از LED های IR (نور مرئی) روی پلاک خودرو شود. توصیه می کنیم که این تنظیمات را در شب انجام دهید و اطمینان حاصل کنید که تنظیمات انجام شده برای خودروی در حال حرکت نیز مناسب باشد.
همچنین در نظر داشته باشید که دوربین را در طول روز نیز وقتی که بیشترین میزان تابش نور خورشید اتفاق می افتد تنظیم کنید تا مطمئن شوید نور بیش از حد خورشید باعث کور شدن دوربین نمی شود.
معمولا تنها راه رسیدن به بهترین تنظیمات، از طریق آزمون و خطا است و بعد از چند بار تنظیم دوربین در شرایط مختلف، پارامترهای مناسب برای تنظیم دوربین بدست خواهد آمد.
در ادامه بار دیگر مراحل تنظیم دوربین پلاک خوان را مرور می کنیم تا بتوانید به راحتی دوربین خود را برای پلاک خوانی در شرایط مختلف تنظیم کنید.
مراحل تنظیم دوربین پلاک خوان
1- تنظیم دوربین پلاک خوان در شب
ابتدا دوربین پلاک خوان خود را در شب تنظیم کنید تا بهترین کیفیت پلاک خوانی در شب را بدست آورید. مهم ترین موارد در این مرحله ، تنظیم زوم و فوکوس است.
2- تنظیم سرعت شاتر
سرعت شاتر دوربین را بسته به نور محیط محل نصب و فاصله و سرعت خودرو تنظیم کنید.
3- تنظیم قدرت LED های IR
میزان قدرت نور LED های IR ( یا نور مرئی ) را تنظیم کنید. بهتر است اگر دوربین برای این قابلیت، تنظیمات خودکار یا SmartIR دارد، ابتدا از آن استفاده کنید و اگر مناسب نبود، آن را به صورت دستی تنظیم کنید.
4- اندازه پلاک در تصویر
عرض پلاک در تصویر دوربین حداقل 200 پیکسل ( حدود 1/10 عرض تصویر در دوربین 2 مگاپیکسل و 1/5 عرض تصویر در دوربین 1 مگاپیکسل ) باشد. البته هرچه اندازه پلاک بیشتر از میزان گفته شده باشد، طبیعتا دقت بیشتری در ثبت پلاک ها خواهید داشت.
5- تست تنظیمات در شب
تنظیمات انجام شده را با آزمون و خطا در شب بررسی کنید. بهتر است این کار را با چند خودرو مختلف و با سرعت مد نظر خود تکرار کنید تا از این تنظیمات مطمئن شوید. همچنین در صورت نیاز می توانید از قابلیت های WDR و HLC/BLC برای بهبود کیفیت تصویر و کاهش نور شدید چراغ خودرو یا انعکاس نور بدنه خودرو در روز استفاده کنید.
6- تست و بهینه سازی تنظیمات در روز
تنظیمات انجام شده را در طول روز نیز تست کنید تا ببینید آیا تنظیمات شما برای روز نیز مناسب است یا در غیر این صورت برای روز تنظیمات جداگانه ای انجام دهید.
جمع بندی
توانایی ثبت پلاک خودرو ها توسط دوربین پلاک خوان، دغدغهی بسیاری از صاحبان کسب و کار یا منازل و مجتمعهای مسکونی است که نگران ورود افراد غیر مجاز یا سرقت اموالشان هستند.
متاسفانه تکنولوژی دوربین های مداربسته معمولی در حدی نیست که بتوانند تصویر پلاک خودروها را از فاصله ی دور و مخصوصا در طول شب به وضوح ثبت کنند. برای ثبت پلاک خودروها در شرایط مختلف، باید دوربین پلاک خوان تهیه شده و توسط افراد متخصص برای شرایط مورد استفاده تنظیم شود.
نصب دوربین پلاک خوان نیازمند آشنایی به پارامترهای مورد نیاز و شرایط بهینه نصب دوربین برای بهترین کیفیت پلاک خوانی است. توضیحات ارائه شده در این مقاله می تواند راهنمای مناسبی باشد تا به راحتی بتوانید مراحل نصب و تنظیم دوربین را انجام دهید.
در صورت نیاز به راهنمایی بیشتر می توانید با ما تماس بگیرید یا سوالات خود را در بخش دیدگاه ها عنوان کنید.