تفاوت دوربین و نرم افزار پلاک خوان

تفاوت دوربین پلاک خوان و نرم افزار تشخیص پلاک

در روند طراحی و نصب سیستم های نظارت تصویری، مشتریان معمولا به ما می گویند که برای جلو ورودی خانه یا مجتمع مسکونی خود ، نیازمند سیستم تشخیص پلاک هستند. اما معمولا منظور آن ها ضبط تصویر پلاک خودرو ها از طریق دوربین است. دوربین هایی که پلاک ها را ضبط می کنند (به اصطلاح دوربین پلاک خوان یا دوربین LPR نامیده می شوند ) ، دوربین هایی هستند که فرایند ضبط ویدیو ها را به صورت بهینه شده برای تشخیص پلاک خودرو ها انجام می دهند.

در صورتی که تشخیص پلاک ، فرایندی نرم افزاری است که توسط یک سیستم پردازنده برای تشخیص ارقام شماره پلاک خودرو صورت می گیرد. تشخیص پلاک به طور کلی برای ایجاد ارتباط میان وسیله نقلیه ( از طریق شماره پلاک ) و صاحب آن وسیله است که معمولا توسط نیروی انتظامی یا برای موارد امنیتی مورد استفاده قرار می گیرد.

دوربین های پلاک خوان ( ضبط پلاک )

استفاده از دوربین امنیتی برای ضبط پلاک ، مستلزم آن است که شما قابلیت های دوربین و شرایط محیطی محل استفاده را درنظر بگیرید. هر محیطی، خصوصیات منحصر به فرد خود را دارد. بنابراین، هیچ دوربین تشخیص پلاکی وجود ندارد که برای تمام شرایط محیطی مناسب باشد.

همچنین باید در نظر داشته باشید که یک دوربین تشخیص پلاک یک مگاپیکسلی ، به دلیل ماهیت تخصصی این دستگاه و تفاوت هزینه آن با دوربین های معمولی ، باید به همان کار تشخیص پلاک اختصاص یابد و برای مصارف عمومی نظارتی استفاده نشود.

مهم ترین پارامتر های فنی که نصاب تخصصی دوربین پلاک خوان برای ضبط پلاک خودرو ها با دوربین در نظر می گیرد عبارتند از:

  • تعداد فریم بر ثانیه ( نرخ فریم )
  • کیفیت تصویر
  • نوردهی
  • تثبیت کننده تصویر ( لرزش گیر )
  • مدت زمان قرار گرفتن در معرض نور
  • زاویه
  • سرعت

نرخ فریم :

نرخ فریم دوربین ، سرعت ثبت هر عکس یا فریم ویدیو توسط دوربین است که بر واحد ثانیه اندازگیری می شود. در واقع ویدیو های دوربین های مدار بسته، مجموعه ای از تصاویر پشت سر هم هستند که ویدیو دوربین را تشکیل می دهند.

هرچه نرخ فریم بالا تر باشد ، معادل این است که شما تعداد تصاویر بیشتری از پلاک خودرو در حال حرکت ضبط می کنید. البته در نظر داشته باشید که بین نرخ فریم و میزان وضوح تصویر ، رابطه عکس وجود دارد؛ یعنی این که با افزایش نرخ فریم ، وضوح تصویر کاهش می یابد.

به طور معمول، سرعت فریم دوربین ها پلاک خوان برای ضبط پلاک خودرو ها ، بین 30 تا 60 فریم برثانیه است.

مثال نرخ فریم در دوربین های پلاک خوان
مثال نرخ فریم در دوربین های پلاک خوان

کیفیت تصویر دوربین پلاک خوان :

در درجه اول ، تراکم پیکسل، کیفیت تصویر یا وضوح آن را تعیین می کند. واحد اندازه گیری وضوح تصویر، معمولا پیکسل بر فوت (ppf) یا پیکسل بر متر ( ppm) است. یک نرم افزار پلاک خوان ، برای پردازش تصویر و تشخیص ارقام پلاک ، نیازمند تصاویری با وضوح بالا می باشد. اما انسان ها ممکن است تصاویر پلاک ها را راحت تر شناسایی کنند. به همین دلیل در خصوص نرم افزار های پلاک خوان، شرط لازم (اما نه شرط کافی) برای تشخیص پلاک ، خوانا بودن پلاک در تصویر توسط چشم انسان است.

یک دوربین نظارتی با وضوح تصویری بالا که به عنوان دوربین پلاک خوان استفاده می شود، معمولا دارای تراکم پیکسل حداقل 60 ppf یا 110 ppm است.

تاثیر کیفیت تصویر بر پلاک خوانی
تاثیر کیفیت تصویر بر پلاک خوانی

نور :

یک دوربین پلاک خوان ، برای جبران نور کم محیط ، به زمان نوردهی ( Exposure Time ) بیشتری نیاز دارد و درنتیجه، نرخ فریم کاهش می یابد. مخصوصا در مورد پلاک خوانی در شب، مساله نوردهی اهمیت دوچندان پیدا می کند. راه حل معمول برای رفع این چالش ، قرار دادن دوربین در مکانی است که درمعرض نور مستقیم نباشد.

در واقع بهترین فاصله برای نصب دوربین ها برای رفع این مشکل ، فاصله 3 تا 5 متری از سطح زمین است. ولی معمولا تا فاصله ی 15 متری ( دکل های نظارتی ) نیز مشکلی ندارد. استفاده از قابی با فیلتر کنتراست بالا، گزینه دیگری برای کنترل نور شدید چراغ خودرو ها در شب است.

تثبیت کننده تصویر :

تثبیت کننده تصویر که به نام لرزش گیر تصویر نیز شناخته می شود، اصطلاحی کلی برای تکنیک هایی است تاری ناشی از عکسبرداری دوربین وقتی که نسبت به سوژه در حال حرکت است را کاهش می دهد. این تکنیک ها در درجه اول، حرکت های افقی و شیب را جبران می کنند. برخی دوربین ها چرخش را نیز جبران می کنند. درهنگام استفاده از لنز هایی با فاصله کانونی زیاد مانند لنز های تله فوتو و زوم ، تثبیت کننده تصویر بسیار اهمیت دارد.

سرعت شاتر :

مدت زمان نوردهی یا سرعت شاتر ، تاری تصویر متحرک را افزایش و نیاز دوربین به نور را کاهش می دهد. معمولا یک دوربین در مکان پر سرعت مانند خیابان ، به سرعت شاتر بیشتر از دو میلی ثانیه نیازی ندارد. از سویی دیگر، یک دوربین برای پوشش دادن موقعیت هایی که سرعت ماشین در آن جا کم است، مانند درب ورودی یا مکان های پر رفت و آمد ، ممکن است به سرعت شاتر بیش از چهار ثانیه نیاز باشد.

زاویه تصویر :

دوربین پلاک خوان باید به گونه ای قرار گیرد که در شرایط ایده آل ، خط دید آن عمود بر سطح پلاک باشد. با این حال ، به دلایلی مانند تابش نور خیره کننده ، ممکن است لازم باشد که دید دوربین نسبت به پلاک ، کمی کج و کم ارتفاع تر باشد.

در این صورت، فاصله کانونی بیشتر، می تواند اثرات زاویه کج را به حداقل برساند.

سرعت ضبط تصویر پلاک:

سرعت ماشین ، تاثیر مستقیمی بر چالش ضبط پلاک دارد؛ برای ضبط تصویر پلاک وسیله نقلیه به هنگام سرعت بالا در موقعیت مناسب، به نرخ فریم بالاتری نیاز است؛ اگرچه دراین گونه موارد، استفاده از شاتر با سرعت بالا، بیشتراز نوردهی به دوربین، به کارمی آید.

تشخیص پلاک نرم افزاری

تشخیص پلاک نرم افزاری یا نرم افزار پلاک خوان که در انگلیسی با نام های ANPR یا ALPR شناخته می شود، شامل پردازش های مورد نیاز برای استخراج حروف واعداد پلاک ، با استفاده از یک سری الگوریتم های پیشرفته و به خصوص است.

نرم افزار پلاک خوان ، شماره پلاک تشخیص داده شده از تصویر را با پلاک های ذخیره شده در پایگاه داده مقایسه می کند و بدین ترتیب اطلاعات خودرو و راننده شناسایی می شود. پایگاه داده سیستم های پلاک خوان ممکن است به صورت سیستم های مستقل یا سیستم های یکپارچه با نرم افزار مدیریت شخص ثالث، باشند.

الگوریتم های تشخیص پلاک نرم افزاری

کنترل راهبند با نرم افزار پلاک خوان
کنترل تردد با نرم افزار پلاک خوان

سیستم های تشخیص پلاک ، در حال حاضراز هفت الگوریتم برای شناسایی ارقام پلاک ، استفاده می کنند:

  • مکان یابی پلاک
  • تنظیم جهت و اندازه پلاک
  • نرمال سازی
  • ناحیه بندی کاراکتر ها
  • تشخیص کارکتر ها با OCR ( نویسه خوان )
  • تحلیل نحوی و هندسی
  • میانگین گیری

الگوریتم های مکان یابی ، پلاک را در تصویر ورودی شناسایی کرده و آن را از بقیه تصاویر جدا می کند. الگوریتم های تنظیم جهت و اندازه ، یک تصویر کج را درست و اندازه آن را نیز تنظیم می کنند.

الگوریتم نرمال سازی ، فرآیند تنظیم نور و کنتراست تصویر است. درحالی که الگوریتم تقسیم کاراکتر ، شخصیت های جداگانه را شناسایی می کند، الگوریتم تشخیص نور کاراکتر (OCR) یا به اصطلاح نویسه خوان ، حروف و اعداد موجود در تصویر را به کارکتر های دیجیتال تبدیل می کند.

نویسه خوان در ابتدا برای شناسایی و ثبت اسناد استفاده می شد. اما از آن زمان به بعد ، الگوریتم های نویسه خوان مخصوصی برای تشخیص پلاک طراحی شده اند.

تجزیه و تحلیل الگوی نحوی و هندسی شامل قوانین خاص کشور ها برای شناسایی کارکتر های پلاک و موقعیت مکانی آن هاست که ممکن است به منظور افزایش ضریب تشخیص درست ارقام پلاک ، در چندین تصویر پیاپی میانگین گرفته شود. این الگوریتم ، برای تشخیص پلاک ضروری است. زیرا تصاویر، اغلب حاوی نور بازتاب شده و انسداد های جزئی هستند.

سیستم های تشخیص پلاک مستقل :

سیستم های نرم افزاری تشخیص پلاک مستقل ، تمامی فرایند های تشخیص را فوری و معمولا در کسری از ثانیه  در محل مورد نظر انجام می دهند.

این فرایند ها شامل ضبط تصویر پلاک خودرو و ثبت اطلاعات مربوط مانند تشخیص تاریخ و زمان تردد است. یک سیستم تشخیص پلاک مستقل ، می تواند این داده ها را در خود ذخیره و پردازش کند، یا آن ها را روی وب ذخیره کند و یا برای پردازش اضافی ، آن را از طریق شبکه به رایانه دیگری منتقل کند.

ادغام با نرم افزار :

یک سیستم تشخیص پلاک می تواند با نرم افزار های شخص ثالثی که توسط افراد دیگری ساخته شده اند، ادغام شود. این سیستم ها با ضبط تصاویر خودرو ، آن ها را به سرور دیگری انتقال می دهند. نرم افزار تشخیص پلاک ، معمولا بر روی کامپیوتر های شخصی قابل اجراست و می تواند به پایگاه داده ها و سایر برنامه ها متصل شود.

در برخی موارد، برای پایین آوردن پردازش سیستم و استفاده از رایانه های شخصی با توان پردازشی پایین، پردازش تصویر پلاک ها را از طریق سرور های پردازشی تحت وب انجام می دهند. همچنین به علت نیاز به انتقال مستمر تصاویر به یک سرور از راه دور، شبکه انتقال تصاویر باید از پهنای باند وسیعی برخوردار باشد.

بهترین دوربین ضبط و تشخیص پلاک :

ماهیت دوربین های پلاک خوان و نرم افزار تشخیص پلاک به گونه ای است که باید در طول روز به خوبی کار کنند. انتخاب یک شرکت مناسب و با تجربه در حوزه نصب سیستم های امنیتی بسیار مهم است. مخصوصا وقتی شما به دنبال فناوری ضبط یا تشخیص پلاک مناسب می گردید.

به دلیل چالش های موجود در ضبط و تشخیص پلاک خودروهای در حال حرکت ، یک نصاب دوربین امنیتی باید با توجه به نوع کاربرد و محیط نصب دوربین ، آن را برای نصب در محل انتخاب کند.

شخصی که دوربین امنیتی را نصب می کند، باید سرعت شاتر دوربین را به درستی تنظیم کند. اغلب اوقات، یک تغییر کوچک در سرعت شاتر، می تواند یک تصویر را بیش از حد تیره و تاریک کند.

برای اطلاع بیشتر در مورد دوربین ها و نرم افزار های پلاک خوان و نحوه صحیح نصب آن ها می توانید با کارشناسان شرکت شهاب تماس بگیرید .

1 در مورد “تفاوت دوربین پلاک خوان و نرم افزار تشخیص پلاک”

  1. بازتاب: 5 تصور غلط در مورد نرم افزار های پلاک خوان - شرکت شهاب

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اسکرول به بالا