تعریف آشکارسازی و بازشناسی چهره
آشکارسازی و تشخیص هویت چهره، از موضوعاتی است که پیشینه تحقیقاتی آن به حدود چهل سال میرسد و همچنان هم در فاز تحقیقات و هم در فاز تجاری مورد توجه بسیاری از محققین و شرکتهای فعال در این زمینه است. بحث آشکارسازی چهره به این معناست که در یک تصویر موقعیت چهره یک یا چند فرد آشکار شود. نمونه ای از این کارکرد در تصویر زیر دیده می شود:
در بحث شناسایی چهره، تصویر یک چهره باید شناسایی شود، به این معنی که مشخص شود این فرد کیست. در این حالت ما تصاویر چهرهی مجموعه ای از افراد را در اختیار داریم و با ورود یک فرد، تصویر چهره او باید تشخیص داده شود. این موضوع برای سامانه های احراز هویت سازمانها خیلی مهم است و در کنار سامانه هایی مثل تشخیص اثر انگشت و یا احراز هویت با کارت هوشمند، می تواند به عنوان یک سامانه جایگزین یا تکمیلی مورد استفاده قرار گیرد.
تاریخچه تحقیقات در حوزه شناسایی صورت
در حوزه آشکارسازی محل چهره (face detection) تقریبا مسئله ای نمانده که حل نشده باشد؛ لیکن در حوزه بازشناسی چهره (face recognition) هنوز چالشهایی باقی مانده است. به طور خاص تا سال ۲۰۱۲ اکثر سیستم های احراز هویت با چهره، تنها روی تعداد محدودی از اشخاص پاسخ مناسبی داشتند و هنوز هم بسیاری از سیستم های تجاری محدودیتهایی در تعداد افراد قابل شناسایی دارند. مثلا برخی تنها ۵۰ نفر را می توانند تشخیص دهند، برخی صد نفر یا ۲۰۰ نفر.
از سال ۲۰۱۲ و با ارائه شبکه AlexNet و به دنبال آن مطرح شدن شبکه های عمیق، ورق برگشت. تحقیقات گسترده ای در حوزه یادگیری عمیق آغاز شد و به نوعی می توان گفت یک انقلاب بزرگ در حوزه هوش مصنوعی و یادگیری ماشین، شروع شد. شبکه های عمیق، نتایج شگفت انگیزی تولید می کردند به گونه ای که هم اکنون محققین هوش مصنوعی، به مزاح، دوره ی قبل از ۲۰۱۲ را به دوره ی ماقبل تاریخ یاد می کنند.
بازشناسی چهره هم تحت تاثیر این انقلاب علمی قرار گرفت و با ایجاد پایگاه داده های چند میلیونی از تصاویر چهره های معروف (celebrities) و آموزش شبکه های عمیق، کیفیت سیستمهای شناسایی چهره بسیار بهبود یافت.
ما نیز در شرکت شهاب از سال ۱۳۹۵ پروژه ای در حوزه بازشناسی چهره تعریف کردیم که بتوانیم در مقیاس بزرگ، شناسایی چهره را انجام دهیم. اکنون، سه سال از تعریف این پروژه می گذرد و الحمدلله به مرحله ای رسیده ایم که نسخه تجاری آن آماده عرضه شده است.
معرفی کتابخانه روبینا
کتابخانه تشخیص چهره روبینا، امکان شناسایی هر تعداد افرادی که به آن معرفی شود را دارد. لیکن فعلا تا انجام تستهای میدانی، محدودیت هزار نفر را گذاشته ایم که اکثر سازمانها و ادارات ایران را پوشش می دهد. به عبارتی هر سازمانی بخواهد احراز هویت بیومتریکی با تصویر چهره انجام دهد، می تواند از این کتابخانه استفاده کند. البته کتابخانه نیازمند این است که متناسب با نیازهای سازمان، یک رابط کاربری برای آن نوشته شود و لذا عمده مشتریان کتابخانه، شرکتهای نرم افزاری خواهند بود که سیستمهای اتوماسیون سازمانها و ادارات را نوشته اند. این کتابخانه در زبانهای سی شارپ، ویژوال بیسیک دات نت، دلفی و ++C قابل استفاده است.
کتابخانه شناسایی چهره روبینا، در دو نسخه CPU و GPU (با پردازنده های گرافیکی NVIDIA سازگار با CUDA) تولید شده که نسخه GPU حداقل ۲ برابر سریعتر از نسخه CPU است. برای اطلاعات بیشتر و تهیه این کتابخانه به این آدرس مراجعه کنید:
https://shahaab-co.ir/face-recognition-library
در آینده نزدیک، نرم افزار اتوماسیون حضور غیاب کامل با استفاده از چهره هم در شرکت شهاب، تولید خواهد شد که به عنوان یک نرم افزار قابل استفاده عموم سازمانها و ادارات خواهد بود.
در ادامه تصاویری از شناسایی چهره های مطرح ایران که به پایگاه داده کتابخانه اضافه شده اند را ملاحظه می کنید: